About

Wij zijn de studentenclub HSC Brabo. Wij vertegenwoordigen de richtingen van IWT op de KdG Campus Hoboken.

Dit jaar gaan we het 60ste jaar in, met nóg meer zalige studentikoze activiteiten! Naast alle feestjes en cantussen staan we ook in voor de cultuur en sport. Ook jij kan mee genieten van alle activiteiten! Deze kan je snel vinden in onze kalender en op Facebook. Dus maak je snel lid en maak je studententijd de mooiste tijd van je leven!

Bij rood en wit en zwart voelt men zich thuis!

Dixit, Benjamin Voorhelst
Praeses ’21-‘22

Praesidium
2021 - 2022

Praeses
Benjamin Voorhelst

(Zatte nonkel) Bennie is zoals hierboven ongetwijfeld vermeld staat onze Praeses dit jaar.

Deze sportieve jongeman zal komend academiejaar (en ver daarna) voor iedereen klaarstaan, om samen een pintje of 4 te gaan drinken. Maar ook uiteraard om samen met zijn 14 beste vrienden een knaljaar voor Brabo te voorzien voor jullie.

Wat moet ge nog weten over deze schone knuffelbeer… vanalles eigenlijk ge moet maar is een babbeltje doen, op de waag of bij den baseball, hij zal u graag zien komen. Of een rustig avondje rocket op discord, tot hij 2x te veel verliest, dan wordt het pas echt leuk 😊

Allez, salut eh!

 

Dixit

Douwe, Cantor ‘21-‘22

 

Vice-Praeses
Caro Geluykens

Ons Caro, ons Cara.

Ons rechterhand van Benji. (Of was dat Eva?). Als de mannen van Brabo weer te zotte ideëen hebben zal zij schoontjes met haar voetjes op de grond blijven.  Nooit zal ze te grote risico’s nemen. Elke stap die ze neemt is doordacht. Toen ze schacht was, was al duidelijk dat ze Brabo enorm belangrijk vond. Al vanaf haar eerste kiesweek stond Vice-praeses op haar lijstje. Dit jaar greep ze haar kans. Ze zal Brabo weer laten feesten en genieten zoals we altijd al gekend hebben en erop toezien dat alles goed verloopt. Heb er dan ook veel vertrouwen in dat ze dat enorm goed zal doen. Benieuwd hoe? Pakt u een pintje en voor haar een bellini’ke (of grenadine?) en ze is vertrokken!

‘Tis een goeike’

 

Dixit,

Christine, Mentor ’21-‘22

 

Vice-Praeses
Patrick Van Looveren

Onze Patrick, we noemen hem ook wel is de platrick of Patrick ster. Als ge ooit iets nodig hebt en ge kunt het zelf ni optillen dan moete zeker aan hem vragen om te helpen. Alle dingen groot of klein deze gast gooit het over zen schouder zonder probleem. Verder kan je ook bij hem terecht met eender welk probleem, hij ziet er misschien ni zo uit maar tis Ne man me een goude hart en hij staat altijd klaar voor iedereen wat het probleem ook is.

 

Dixit

Benjamin, Praeses ’21-‘22

Quaestor
Robin Tallon

Meet Robin, onze Quaestor anno ’21-’22, dé meneer van de centjes!

Hij is in zijn studententijd begonnen bij onze bevriende club Magistra, maar vorig jaar heeft hij dan toch het licht gezien en zich bij ons, dé club van’t stad, laten dopen!

Dit 23-jarig brokske vlees is al wel van de markt, sorry to disappoint you ladies!

Onze Robin drinkt al wel eens graag een pintje, danst wel eens rond de paal aan de Klimax en is ook een cantusliefhebber.

Dat laatste komt wel niet zonder gevaar, bij een paar pintjes te veel durft hij wel eens een faceplant achteraf te doen.

In’t kort is onze Robin gewoon nen top keirel. Stap gerust eens op hem af, drink een pintje met hem en geniet van een heerlijke babbel.

 

Dixit

Joon, Peter ’21-’22

foto of douwe

Cantor
Douwe Vanneste

Douwe De Grote vriendelijke reus van Brabo.

Hij steekt er met kop en schouders bovenuit.

Wil je leren cantussen of een leuk gesprek? Dan ben je aan het juiste adres want Douwe weet alles!

JA ECHT ALLES!

Van Douwe moet je geen schrik hebben want ook al is hij groot, is hij toch ook wel gevoelig.

Hij speelt graag met zijn greenscreen en effectjes, maar kan ook serieus zijn.

Je kan altijd bij hem terecht voor een babbel of een lekker drankje in de Klimax.

Omdat er nog zoveel meer te vertellen is over Douwe, kan je hem best zelf beter leren kennen.

 

Dixit

Jolien, C&O ’21-‘22

C&O
Jolien Michielsen

Nieuw dit jaar, dat is ons Jolien. Deze kleine maar pittige dame zal je altijd goedlachs ontvangen. Deze prinses kende je als hoogstraten tijdens haar schachtenjaar. Maar Jolien komt eigenlijk van Meer. Met kempisch bloed zijn trekkers haar niet onbekend. Haar trakteus verkiest ze groen met geel en toch moet haar strongbow rood zijn. Altijd op pat met haar waggie, vroemt deze laborante tot bij ons.

 

Dixit

Thomas, Materiaalmeester en P.R. ’21-‘22

Feest
Senne Meeusen

De senne, hier kunnen we natuurlijk wel het een en ander over vertellen.

Maar laat me het houden op enkel het belangrijke. De senne of beter de simpele gezegd, is onze trots van Oostmalle. Zoals iedereen wel weet bende dan geboren met nen trappist in de hand en hij is geen uitzondering hierop. Ook al kan em soms de simpele ziel zen, ist altijd fun om me hem een feestje te bouwen want waar het feest is, zal em er staan. Met zen moves is niemand veilig en al zeker de vrouwkes ni (Ladies look out). Dit jaar gaat hij als voormalige scouts de feestjes van Brabo zo goed en groot maken dat iedereen zal willen komen. Deze autotechnieker zal dus zeker en vast op elk feestje te vinden zijn.

 

Dixit

Jeroen, Mentor en P.R. ’21-‘22

roxanne

Dux-festi
Roxanne Holemans

Dit jaar stel ik jullie met veel plezier mijn opvolger voor, ons Rox (aka minion-dux).Na vorig jaar feest te zijn geweest heeft ze dit jaar besloten om de TD’s aan te pakken waarbij ik zeker niet twijfel dat ze dit geweldig gaat doen! Naast haar liefde voor feestjes en de club heeft ze ook een enorm grote liefde voor plantjes! Ze komt misschien over als een stille maar het gezegde “stille waters, diepe gronden” is bij haar zeker van toepassing, dus spreek haar zeker eens aan😉

 

Dixit

Patrick Van Looveren, Vice-Praeses ’21-‘22

Damien

Schachtenmeester
Damien Maes

Onzen Damien, waar moet ik beginnen… Als schachtenmeester zal hij de toekomstige schachtjes serieus wat bijleren over cantussen, wat een van zijn grootste passies is. Zijt dus maar zeker dat het een topjaar gaat worden met deze boy! 🎉 Zijn allergrootste liefde, daar ben ik nog steeds niet uit. Is het nu de Lierse of cantussen? Of misschien wel Baby Yoda? Over de laatste zal hij je met plezier veel uitleg geven en demonstraties, want oh jawel, Damien heeft een Baby Yoda waar hij maar al te trots op is. Als je eens een goede babbel of een luisterend oor nodig hebt, ben je bij deze teddybeer aan het juiste adres. Maar naast een serieus gesprek kan je met hem ook altijd zwanzen over vanalles en nog wat. Het stomste eerst bij wijze van spreken. 😉 Ik zou zeggen, test dit zeker maar eens uit als je hem op de waag tegen komt! Onzen Damien is ne schat van ne jongen, iemand met een hart van goud (of moet ik zeggen: een hart van geel en zwart? 💛🖤)

 

Dixit

Roxanne, Dux Festi ‘21-‘22

Temmer
Margot Mau

2 jaar geleden kwam ze bij Brabo terecht als schacht en nu na een jaar als communitoon heeft ze zich vervoegt bij het presidium. Een schachtentemmer is een van de belangrijkste contact punten met de schachten. Als vlotte en kordate dame verwacht ik dat ze in de loop van dit jaar zich zal ontpoppen als een strenge maar correcte temmer die weet wanneer de ze streng moet zijn en wanneer het oké is om wat los te laten. Als je vragen hebt voor haar aarzel dan niet om een dag te zeggen.

 

Dixit

Ian, Sport ’21-‘22

Christine

Mentor
Christine Bastiaenssens

Christine is nu al 2 jaar op rij een mentor, she know what she’s doing! Bij enige twijfel of vraag gaande over de club, het studentenleven, … kan je zeker bij haar terecht! Maar val haar (asjeblieft) niet lastig met uw gecompliceerd liefdesleven, de enige liefde die zij door en door kent is voor eten, met (ofcourse) kaas die de kroon spant, maar we kunnen haar geen ongelijk geven … kaas is gewoonweg heilig xoxo

But all jokes aside: Leer haar zeker kennen en wees niet bang om met vragen af te komen of steun te vragen wanneer nodig, of als je iets kwijt wil in vertrouwen, ze zal niet bijten (hopelijk ;)).

Ze kan misschien vrij rustig overkomen, maar een goei potje ravotten of uitdagen kan zij als de beste! Als je zou zeggen dat Brabo eerder een mannenclub is, kan zij zeker wel haar mannetje staan! Christine is iemand met meer ballen aan haar lijf dan alle mannen van de club samen!

 

Dixit

Margot, Schachtentemmer ’21-‘22

 

 

Materiaal meester | PR
Thomas Borghgraef

Ik heb dit jaar de eer om onze Thomas aan jullie voor te stellen, hij is misschien niet super bekend, want tkan nogal ne stille zijn en van zijn groot postuur moetem het ook ni hebben.  Da neemt niet weg da hij een supergroot hart voor de club heeft en we eigelijk van in zijn schachtenjaar al meteen doorhadden da deze kerel echt praesidium materiaal is. Ge kunt hem alles vragen van muziekinstallaties vur in den otto tot houten constructies vur in een garage. Ga der in de klimax zeker is mee babbelen om te ontdekken hoe tof deze kerel wel ni is.

 

Dixit

Damien, Schachtenmeester ’21-‘22

jonathan

Peter
Jonathan Peeters

Onze Joon,

Zeker niemand onbekend voor Brabo, deze jonge(oude) man gaat al 10 jaar mee binnen Brabo. Waarvan hij nu zijn 7de jaar praesidium zal starten. Met al vele functies op zijn naam zal hij ons dit jaar voort helpen als peter en zo zijn kennis doorgeven en hulp bieden waar nodig. Als je hem in de klimax tegenkomt en aan hem vraagt ‘wat zou ik drinken’ zal hij een ‘joontje’ voorstellen.

Met Joon kunde altijd een goei gesprek voeren en moest je met een probleem hebben zal hij er altijd zijn om mee een oplossing te vinden. Ik raad je aan om hem zelf maar eens te leren kennen en hem eens aan te spreken op 1 van onze evenementen

 

Dixit,

Caro, Vice-Praeses ’21-‘22

ian

Sport
Ian Dupont

Onzen Ian is teruggekomen uit zijn rol als ouwezak om ons aan te sporen om te sporten. Als harde werker staat hij bij de meeste bekend. Hij is ook een hele goede babbelaar en luisteraar, als je er mee op café zit ga je sowieso een goede babbel hebben gehad en een ritje naar huis heb je misschien ook ineens. Want hij is zeer vaak BOB, wat niet weg neemt dat hij niets van alcohol weet hij weet namelijk heel veel van Whiskey dus als je eens een goede Whiskey wilt drinken moet je het gewoon vragen en je gaat er ook een goede krijgen.

 

Dixit,

Senne Meeusen, Feest ’21-‘22

Pro-Senioren
Brabo

1960-1961: Guido Robbroeckx

1961-1962: Guido Robbroeckx

1962-1963: Guido Robbroeckx

1963-1964: Ivo De Coster (†)

1964-1965: Ivo De Coster (†)

1965-1966: Frans Meert (†)

1966-1967: Harrie Van Camp

1967-1968: Hugo Van Deuren

1968-1969: Jan Stoffelen

1969-1970: Michel Boelaerts

1970-1971: François Pittoors

1971-1972: Eddy Williame

1972-1973: Paul Aerts

1973-1974: Rob Dewulf

1974-1975: Fred Malingie

1975-1976: Jan Van Loo

1976-1977: Rik Muts

1977-1978: Stefan Van Goethem (†)

1978-1979: Stefan Van Goethem (†)

1979-1980: Johny Poelmans

1980-1981: Marc Thys

1981-1982: Peter Sommer (†)

1982-1983: Eric Vandezande (†)

1983-1984: Lieven Schoonbaert

1984-1985: Michaël Magnus

1985-1986: Peter Bruggeman

1986-1987: Johan De Poorter

1987-1988: Peter Zegels

1988-1989: Wim Malfait

1989-1990: Raf Van Kerckhoven

1990-1991: Johan De Groof

1991-1992: Jan Mertens

1992-1993: Mohamed Alloul

1993-1994: Yves Gazin

1994-1995: Kevin de Rop

1995-1996: Christian Klose

1996-1997: Erik Schuerwegh

1997-1998: Serge De Ruysscher

1998-1999: Karen Mulders

1999-2000: Joost Caris (†)

2000-2001: Wim Kersemans

2001-2002: Bob De Maeijer

2002-2003: Wim Garmyn

2003-2004: Gerrit Vertez

2004-2005: Kurt Breugelmans

2005-2006: Cis Fransen

2006-2007: Koen Vrijsen

2007-2008: Philippe Coninx

2008-2009: Tim Van Raemdonck

2009-2010: Timmy Gilissen

2010-2011: Yves Smet

2011-2012: Jasper Hoppenbrouwers

2012-2013: Jonathan Peeters

2013-2014: Jonathan Peeters

2014-2015: Olivier Van Hoornyck

2015-2016: Lander Breugelmans

2016-2017: Nikolas Bruinsma (HC)

2016-2017: Brent Vanhoutte (UC)

2017-2018: Lander Van de Cruys

2018-2019: Christine Bastiaenssens

2019-2020: Ruben Dierckx

2020-2021 Jeroen Raedts

Clublied Brabo

Wij zijn KIHA-studenten, op Don Bosco soms bijeen.
Maar is het school gedaan, gaan wij daarom nog niet uiteen.
Den blokker met of zonder buis gaat niet altijd direct naar huis,
want bij rood en wit en zwart voelt men zich thuis.

Kwam ‘t studeren uit uw oren en werd ge daardoor geflest.
Loop niet achter de professoren want dan wordt ge weggepest.
Maar schep bij BRABO nieuwe moed, een club die grote wonderen doet,
want bij rood en wit en zwart daar zit ge goed.

We bezoeken graag een cantus en we missen geen T.D,
want de porren van de club die vallen allemaal goed mee.
De avond wordt een waar festijn, dus zijn we blij van lid te zijn,
want bij rood en wit en zwart daar is het fijn.

En is ‘t studeren afgelopen, zit ‘t diploma in de zak.
Hebt g’uw laatste pint gezopen en uw liefke meegepakt.
Van dan af gaat het bergaf, maar zingen kan er nog vanaf,
want dat rood wit zwart neemt ge mee tot in uw graf.

Geschiedenis Brabo

De rijke geschiedenis van Hoogstudentenclub Brabo

De HSC Brabo werd in 1960 opgericht door een toenmalige tweedejaars van de KIHA (Katholieke Industriële Hogeschool Antwerpen oftewel Don Bosco) nml. Guido Robbroeckx. Het praesidium bestond toen uit een achttal personen, allen tweedejaars. Als clublied, en dit om te duiden op de Antwerpse achtergrond, werd de tekst van het wereldbekende nummer Cherio cherio herschreven tot het toenmalige eerste Braboclublied. Vermits de hogeschool toen uit nog niet al teveel studenten bestond heeft hetzelfde praesidium de zware taak van promotie en het organiseren van TD’s e.d. tweemaal achtereen op zich genomen, waarna het tijd werd de fakkel over te dragen aan een nieuwe generatie. Guido Robbroeckx heeft de club nooit uit het oog verloren, vermits hij na zijn studies les is gaan geven op de middelbare afdeling van Don Bosco, gelegen naast ons aller instituut. De club heeft dan een periode van sterke bloei en groei gekend, doch ook een aantal minder plezante ervaringen, nml. het overlijden van een aantal der praeses, waarvan één in het jaar dat hij de club voorzat.

Twee decennia lang had Brabo met den BP (Bordeaux-Paris, bij Frank en Lizette) een prachtig clubcafé, tot den BP in 2004 de deuren moest sluiten. We trokken dan naar het Molenhof aan den overkant vant straat, maar na iets meer dan een jaar moest ook die kroeg sluiten. Bij het (wederom) zoeken naar een nieuwe stamkroeg rees de gedachte om als Antwerpse club ook in het hartje vant stad een thuis te hebben. Zo hadden we vanaf 2005 twee clubcafés (Den Echo en Den Brem). In 2013 is er beslist om de Klimax als stamkroeg te nemen in plek van Den Echo omdat er al vaker hierheen werd getrokken door onze leden en de band met de Klimax clubs groter was dan met de Echo clubs.

Brabo was een tijd lang de grootste club van Antwerpen, wat niet echt evident was vermits de school toch niet echt in het centrum van deze metropool ligt. Het belang van onze studentenclub werd nog even duidelijk onderstreept, toen het toenmalige Praesidium (ergens rond 1974) samen met de Praesidia van Vulcanis en Mota (jammer genoeg teloorgegaan, doch hebben voor het bijeenhouden van een deel van het studentenpatremonium gezorgd, met de instandhouding van het “studentenmuseum”)(Voor meer informatie hieromtrent zie www.studiant.be) overgegaan is tot de oprichting van de Club van den A1. Het leverde voor de raad van bestuur van deze overkoepelende Antwerpse Hogenscholenclub ook meermaals leden en sporadisch zelf een praeses (de laatste Brabo-praeses was Wim Malfait die echter zijn jaar niet heeft uitgedaan wegens interne problemen bij de Club van den A1)

Bij KDG werden door de jaren heen de richtingen aangepast, ook de schoolgebouwen evolueerden, en zo kwam er naast de C-blok, later ook de B-blok bij (aan het begin van de jaren 80) en nog later de A-blok (aan het begin der jaren 90). Ook het aantal studenten en leden van ons aller clubje namen toe, met een hoogtepunt eind jaren 80 begin jaren 90, met meer dan 1000 leden (Waar is den tijd). Het is ook in de jaren 80 dat ons praesidium een nieuw clublied kreeg (Het huidige), wat geschreven werd door een toenmalige Cantor en Praeses, Lieven Schoonbaert. Het is ook gedurende die hoogbloei dat Brabo zijn grote bekendheid kreeg in Antwerpen. Doch, aan alle mooie liedjes komt een einde, en zo ook aan het succesverhaal van onze club. Medio jaren 90 was er namelijk de “vete” met de toenmalig verliezende opkomende ploeg, die toch ook een praesidium uit de grond stampten (“De Kaplaarzen”), waardoor Brabo te maken kreeg met een ledenverdeling over de twee clubs, ook het aanvaarden van het lidmaatschap van de Kaplaarzen als een club van den A1 zorgde voor het omslagen van een bladzijde, en zo was in 1994 Brabo de laatste der oprichtende clubs van den A1 die zijn lidmaatschap introk (ook den A1 heeft later problemen gehad en is dan twee jaar later, na wat financiële perikelen, een stille dood gestorven). Eind jaren 90 stierf ook de kaplaarzen een stille dood en werd een deel van de eenheid van de club teruggevonden. Een deel, want intussentijd speelden er nog twee factoren een rol in het minder goed draaien van Brabo, namelijk een zeer sterk dalende interesse in wetenschappen (zo ging de school terug van een goeden 1500 inschrijvingen naar een kleine 600), waardoor ook een aantal hogescholen dienden te fusioneren (wat resulteerde in de huidige KdG) en een aantal afdelingen samen kwamen te zitten , waardoor er ook meerdere praesidia op dezelfde locatie kwamen te zitten. Meer specifiek de studentenclub “de chips” zorgde weer voor een opsplitsing van het ledenbestand.

Toch gelukkigerwijs komen er na slechte jaren ook terug goede jaren, en het dient gezegd te worden dat Brabo wederom in de lift zat, en dit dankzij de goede leiding van de club door de praesessen Kersemans en De Maijer begin jaren 2000. Echter was er rond 2008 al spraken om van de richting Industriële Ingenieurs een universitaire richting te maken in de plaats van een hogeschool richting. Industriële Ingenieurs laten vallen was geen optie voor het toenmalig huidig praesidium, omdat dit een van de richtingen is waarmee we zijn begonnen. Echter konden we onze campus waar we al die jaren zaten ook niet achter laten. Hierdoor is er in 2016 gekozen geweest om te splitsen in 2 clubs met hetzelfde verleden: Hogeschoolclub (HC) Brabo en Universiteitsclub (UC) Brabo. Beide zouden nog nauw samenwerken, zeker met evenementen waar veel oud-praesidia naartoe komen (galabal, ouwzakkencantus, …).

Brabo heeft ook steeds voor vernieuwing gezorgd, doch het dient gezegd te worden dat een aantal mensen zich steeds wederom voor de club hebben ingezet en een eervolle vermelding verdienen. Jammer genoeg kan ik enkel die mensen vermelden die ik zelf live heb meegemaakt, deze zijn dan ook de gebroeders Malfait (Luk, Wim, Joost ofte Congo, Miel en Kwatta), Yves Gazin, Kevin de Rop (de enige erepraeses van de club), en mezelf. Doch ook mensen zoals Christel Jacobs, Peter Zegels, en de familie Poelmans verdienen het vermeld te worden. Mezelf (Koen De Haes v. Kleine) reken ik ook bij die mensen doch u verstaat dat dit subjectief is. Het enige dat nog vermeld dient te worden is dat Brabo ook geschiedenis heeft geschreven in Antwerpen en omstreken, omdat zij de eerste club was met een Marokkaanse Praeses (Mohamed Alloul). De geschiedenis van Brabo werd opgesteld in 2003 door Kleine en aangepast in 2005 door Ludo en wederom aangepast in 2017 door Jonathan Peeters.