About

Beste Ouwezakken, commilitones, schachten en sympathisanten,
Dit jaar mag ik als Praeses jullie vol trots voorstellen aan mijn nieuw Praesidium.
Velen van jullie zullen hen ongetwijfeld al kennen. Is dit niet het geval,
blader dan even een beetje verder. Daar staan ze allemaal voorgesteld.
Onze campus vertegenwoordigt 4 richtingen namelijk :
– Autotechnologie
– Biomedische laboratoriumtechnologie
– Chemie
– Multimedia en communicatietechnologie
We starten ons 62ste jaar BRABO met leuke en studentikoze
activiteiten. Kom zeker eens langs op een feestje! Vergeet je ook zeker niet
in te schrijven voor de sportactiviteiten! Laat BRABO deel uit maken
van je studentenleven en ga een fijne tijd tegemoet,
want bij rood en wit en zwart daar zit ge goed!
Dixit
Kores Luykx, Praeses 2022-2023

 

Praesidium
2022 - 2023

Praeses
Kores Luykx

Als er iemand is waar je niet naast kunt kijken, is het Kores wel. Niet enkel door het feit dat hij een grote aimabele reus is, maar ook door zijn geweldig karakter en zotte humor die direct opvallen. Je zou mij gelijk geven als je hem leert kennen! Dit jaar zal hij de functie Praeses vervullen. Hier gaat hij zeker in uitblinken.
Hoe hij dit allemaal kan combineren met de Chiro, zijn studie chemie, tennis, avondlijke avonturen,… is echt een medaille waard.
Ab imo pectore, maak er een geweldig jaar van en GENIET!

 

Dixit
Margot Mau, Zedenmeester
P.S.: Prosit Senior

 

Vice-Praeses & Schachtenmeester
Benjamin Voorhelst

Onze Benji, vorig jaar nog een knal jaar gehad als Praeses,om dit jaar als rechterhand er nog een goei jaar van te maken. Als ge den Benji zoekt kunt ge hem altijd vinden in de klimax of het waagstuk. Wees zeker niet bang om met hem is een babbeltje te slaan of een pintje te drinken want daar is hij zeker niet vies van.
Naast feesten en Brabo is Benji een ware sportieveling.  Je kan hem zien ballen slaan tijdens baseballen of halters zien wegwerpen
in de fitness. Ook al kan hij er humeurig uitzien,
hij is de teddybeer van het praesidium. Wees zeker niet bang om met hem te gaan praten.
Hij zal altijd voor iedereen klaar staan!

 

Dixit,
Christine, Mentor

 

Vice-Praeses
Sari Verlinden

Hier is ze dan ons Sari en dan nog wel in de functie van vice. Één ding is zeker, deze functie gaat dit jaar ingevuld worden door nen topper van formaat. Wilt ge ons sari is beter leren kennen,
dan kan je altijd is naar de klimax komen. Laat niks u tegenhouden om haar is te trakteren op een wijntje, pintje of op nog iets anders lekkers
(ze houdt gewoon stiekem wel van een beetje alcohol ). Ze houdt daarnaast ook van goeie films, puzzelke leggen, plonske doen en natuurlijk mag de chiro ni ontbreken in dit rijtje. Ze is iemand met een hart van goud. Familie is voor haar dan ook erg  belangrijk. Je kan altijd bij haar terecht voor een goeie babbel of om eens goe te lachen. Kort samengevat, een vrouw in de juiste functie.

Dixit
Britt Voorhelst, Sport

 
 

Quaestor
Julie Blokken

Ons Julie… wat kan ik daar nu over zeggen?
Uiteraards niets dan goeds!!! Buiten dat ze heel goed overweg kan met centjes groot en klein,
kan ze dit dus ook met kinderen!!! Ons julie zit al eventjes bij de KSA, wat maakt dat we met Brabo een DVDJ op ons eigen kunnen beginnen.
Julie is de perfecte omschrijving voor het gezegde stille waters diepe gronden. Ze is zeer stil maar eens je haar leert kennen zou je er van verschieten wat ze allemaal in haar mars heeft. Wil je die diepe waters eens ontdekken? Klamp haar dan zeker eens vast, ze bijt echt niet hoor!!

Dixit
Jolene Huych, Dux festi en Ab-actis

 

Cantor
Damien Maes

Onzen Damien draait toch al redelijk wat jaren mee in het studentenleven en hierdoor is zijn voorliefde voor cantussen al maar blijven groeien. Naast zijn liefde voor het studentenleven heeft hij ook nog eens een goeie muzieksmaak. Je kan ook altijd bij hem terecht voor een  gezellige babbel. Zit hij niet mee aan de voortafel en luistert hij niet naar  Sabaton dan zit hij wel te kijken naar de Lierse.  Dit is 1 van zijn grootste passies. Als je veel over voetbal en cantussen te weten wilt komen is den Damien de geschikte kandidaat.

 

Dixit
Senne Meeusen, P.R.

 

Zedenmeester
Margot Mau

Ik heb de eer om dees jaar ons Margot aan jullie voor te stellen. Ons margot is een griet die altijd voor iedereen klaar staat als je ze nodig hebt en altijd bereid is voor ne goeien babbel. Ge komt ze vaak int waagstuk of in de klimax tegen.
Als Margot niet met de auto is in de klimax en ze is ne keer een pintje teveel drinkt, kan je haar alter ego wel eens tegenkomen.  Dan verandert ze plots in het grootste feestbeest van de stadswaag en is ze van de dansvloer niet meer weg te slaan. Ik heb de eer gehad om haar vorig jaar als mijn schachtentemmer te hebben en ik ben er zeker van dat ze dit jaar haar functie als zedenmeester fantastisch  gaat volbrengen.

Dixit
Damien Maes, Cantor

 

Feest / Tutor
Jolien Michielsen

Ons Jolien wat een topper.
Dit jaar zal ze de functies feest en tutor op haar nemen. Dus goesting in een feestje of een vraag over je studie, spreek haar gerust aan en ze zal je wel helpen. Je kan haar ofwel vinden in de de klimax of het waagstuk  of in haar trekker in Hoogstraten. Ze praat soms wat raar, maar dat maakt haar net zo tof.

Dixit
Yari van den Stock, Schachtentemmer

 

Dux-festi / Ab-Actis
Jolene Huych

Jolene,
Een gemotiveerde meid die zich al bij verschillende clubs heeft laten dopen. Dit jaar is haar eerste jaar in een praesidium. Door haar jaren ervaring als chiroleidster is organisatie en structuur geen uitdaging meer voor haar. Hierdoor weet ik dat ze haar functies als ab- actis en dux- festi gaat knallen. Ze geniet van reizen en van creatief bezig zijn. Ze heeft dan ook haar eigen bedrijf opgericht waarbij ze kledij bedrukt. Jolene is ook erg spontaan en staat altijd klaar voor een babbel. Kortom samengevat een spontane en creatieve meid!

Dixit
Nele Hendrix, Media

 
305389613_1112800662699986_6294491070248009617_n

C&O
Ian Dupont

Ook zo een vaste hoeksteen van het praesidium.
We kennen Ian als een beredeneerde kritische jongen. Wat natuurlijk goed van pas komt tussen die andere zwijntjes van de groep.
Welbefaamde uitspraken o.a. “ge moet de kerk in het midden houden” en “ge moet een kat een kat noemen” houdt de rest alert tijdens vergaderingen. In de winter lijkt hij soms rechtstreeks van Moskou te komen door zijne frak en vette sigaar. Zijn interesses zijn tennissen,
schieten, wiskey en sigaren. Komt ge hem tegen op de openingsweek, spreekt hem ne keer aan. Maar vraagt ni wa hij aant (dië)eten is want dan mag je proeven en zedde gij de sigaar.

Dixit
Christine Bastiaenssens, Mentor

 

Sport
Britt Voorhelst

Ons Britt is niet zomaar een griet,
Ze is enthousiast, staat altijd voor je klaar en is ook nog eens een echt feestbeest. Wanneer ze niet in de klimax te vinden is zal ze wel aan het sporten zijn, softball wel eens waar. Ze valt niet te stoppen, met al 1 bachelor op zak ronde ze net haar 2e af en is ze klaar om het werkveld in te stappen. Al laat ze Brabo niet in de steek!
Britt is dus niet zomaar het zusje van onze vorige Praeses, Benji. Ze is wel degelijk gewoon ons Britt. Als je haar beter wil leren kennen,
staat ze altijd open voor een drankje en een babbeltje!

Dixit
Jolien Michielsen, Feest en Tutor

 

Mentor
Christine Bastiaenssens

Christine
Als een van de meest ervaren (oude) leden van dit praesidium vind je Christine als de fundering van ons jonge team. Meestal moet ze werken maar als dit niet zo is komt ze graag met
de jonge garde nog eens een duveltje drinken in de wel bekende  klimax of het waagstuk. Christine is niet alleen fan van een duveltje
maar een goei stuk kaas gaat er zeker en vast in. Ik heb persoonlijk al heel veel geleerd van Christine en ze geeft telkens met plezier wat goeie raad.

Dixit
Benjamin Voorhelst, Vice-praeses

 

Media
Nele Hendrix

Ik stel jullie graag voor aan ons Nele!
Nele is al 2 jaar comillitoon bij Brabo, elk jaar werd ze gewillig gevraagd om zich bij te voegen bij het praesidium, telkens zonder succes.
Maar dit jaar is anders, dit jaar waagt ze toch de stap om de Media van Brabo te zijn. Zonder twijfel gaat ze dat bangelijk goed doen!!!
Kort en krachtig wat je moet weten over ons Nele: Ne keer de klimax afsluiten kan wel eens gebeuren, feestbeest verzekerd. Een taalbarrière kan zeker wel eens voorkomen, want ze komt uit de Kempen. Lekker lang uit op de zetel me een paar goei afleveringen van FC De Kampioenen op en ze is content. En als laatste moet je ze zeker eens vragen achter haar badeenden.
Ge zult het wel ontdekken dan 😉

Dixit
Sari Verlinden, Vice-praeses

 
305170857_761039171833972_6474234568669994928_n

Biermeester
Robin De Vocht

Robin is een goedlachs en sociaal persoon waar je altijd wel een babbel mee kunt doen. Hij staat altijd open om eens een pintje te gaan drinken in de Klimax. Dit jaar zal hij de functie van biermeester op zich nemen. Of hij dit goed zal doen daar bestaat geen twijfel over.
Robin is altijd een heel sportief persoon geweest.
Vroeger heeft hij basket gespeeld maar nu is hij overgeschakeld op baseball. Als je graag nog meer over Robin te weten wilt komen of gewoon
gezellig een babbeltje wilt slaan, kan je hem geregeld in de Brabo Discord server vinden.

Dixit
Julie Blokken, Quaestor

 
305044276_406715544724837_3722501181827723292_n

Schachtentemmer
Roxanne Holemans

Roxanne oftewel Roxy is de vriendelijkste en vrolijkste persoon die je kan tegenkomen.Vorig jaar blonk ze uit als Dux-festi, maar nu zal ze
haar warme hart onder de riem van het schachtenteam plaatsen. De rol als schachtentemmer gaat zij gewoon kei hard knallen, want iemand die gemakkelijker aan te spreken is bestaat niet. Moest je toevallig een grote minions of harry potter fan zijn geraak je
niet meer van haar af en zeg haar nooit dat de Harry Potter films slecht zijn want dan zou ze je toch wel eens kunnen doodbijten.

Dixit
Robin De Vocht, Biermeester

 

P.R.
Senne Meeusen

Onze Senne, waar moeten we beginnen.
Wel, iedereen zal deze boy beter kennen als ‘de simpele’, nu ja die bijnaam heeft hij niet voor niks. Tis soms een simpel zieltje, maar met het hart op de juiste plaats! Heb je nood aan een babbeltje of gewoon eens goed lachen en zwanzen, dan ben je bij hem aan het juiste adres. Als ge nog aan hem moet vragen wat hij het liefste drinkt, dan hebt ge duidelijk niet opgelet, want ziet ge Senne dan ziet ge nen trippel westmalle en omgekeerd. Voor een goei feestje is onze Senne altijd wel in de mood.
Dus als ge is een dood momentje hebt: Senne to the rescue! Allé als hem niet moet werken den dag nadien want sinds dees jaar werkt meneer (iets met camion’s enzo). Ook is Senne de wederhelft van het fantastische dj duo “DJ José”. Ze spelen elk feestje gegarandeerd plat! Ik ben er zeker van dat hij het dit jaar weer super goed zal doen!

 

Dixit
Roxanne Holemans, Schachtentemmer

 
306435651_845719126790876_7454348964259587198_n

Scriptor
Simon Hostyn

Beste kameraden,
Hierboven zien we Simon aka. Dimmi.
Dit jaar vervult hij onze rol als scriptor en zal hij in staan voor het grafische design van Brabo. Zoals je kan zien is ook hij een van
de beren van onze club. Dit komt ongetwijfeld door zijn fitnessroutine! Zoek je zelf nog een fitness buddy? Spreek hem zeker een keer aan en wie weet gaan jullie volgende keer samen met hem den Basic-Fit onveilig maken. Naast Brabo is onzen Dimmi enorme fan van formule 1.
Heb je een race gemist of ben je niet meer goed mee? Spreek hem erover aan en hij zal er met veel passie over vertellen. Ook chiro is geen nieuwtje meer voor deze patser, 15 jaar lang heeft hij de chiro een beetje leuker gemaakt.
Zit je nog met vragen? Bij onzen teddy-beer Dimmi kan ja altijd terecht!

Dixit
Kores Luykx, Praeses

 

Schachtentemmer / Feest
Yari van den Stock

“Pintjes, sigaretten, krunsj en Brabo.
Lang geleden waren deze 4 elementen gescheiden van elkaar, maar alles veranderde toen Yari ze combineerde. “ Ik denk dat deze 4 woorden Yari kunnen beschrijven.
Als je meer wil weten kan je hem altijd in het waagstuk / klimax vinden met een pepsi of een pintje in de hand.

Dixit
Robin Tallon, Schachtenmeester

 

Pro-Senioren
Brabo

1960-1961: Guido Robbroeckx

1961-1962: Guido Robbroeckx

1962-1963: Guido Robbroeckx

1963-1964: Ivo De Coster (†)

1964-1965: Ivo De Coster (†)

1965-1966: Frans Meert (†)

1966-1967: Harrie Van Camp

1967-1968: Hugo Van Deuren

1968-1969: Jan Stoffelen

1969-1970: Michel Boelaerts

1970-1971: François Pittoors

1971-1972: Eddy Williame

1972-1973: Paul Aerts

1973-1974: Rob Dewulf

1974-1975: Fred Malingie

1975-1976: Jan Van Loo

1976-1977: Rik Muts

1977-1978: Stefan Van Goethem (†)

1978-1979: Stefan Van Goethem (†)

1979-1980: Johny Poelmans

1980-1981: Marc Thys

1981-1982: Peter Sommer (†)

1982-1983: Eric Vandezande (†)

1983-1984: Lieven Schoonbaert

1984-1985: Michaël Magnus

1985-1986: Peter Bruggeman

1986-1987: Johan De Poorter

1987-1988: Peter Zegels

1988-1989: Wim Malfait

1989-1990: Raf Van Kerckhoven

1990-1991: Johan De Groof

1991-1992: Jan Mertens

1992-1993: Mohamed Alloul

1993-1994: Yves Gazin

1994-1995: Kevin de Rop

1995-1996: Christian Klose

1996-1997: Erik Schuerwegh

1997-1998: Serge De Ruysscher

1998-1999: Karen Mulders

1999-2000: Joost Caris (†)

2000-2001: Wim Kersemans

2001-2002: Bob De Maeijer

2002-2003: Wim Garmyn

2003-2004: Gerrit Vertez

2004-2005: Kurt Breugelmans

2005-2006: Cis Fransen

2006-2007: Koen Vrijsen

2007-2008: Philippe Coninx

2008-2009: Tim Van Raemdonck

2009-2010: Timmy Gilissen

2010-2011: Yves Smet

2011-2012: Jasper Hoppenbrouwers

2012-2013: Jonathan Peeters

2013-2014: Jonathan Peeters

2014-2015: Olivier Van Hoornyck

2015-2016: Lander Breugelmans

2016-2017: Nikolas Bruinsma (HC)

2016-2017: Brent Vanhoutte (UC)

2017-2018: Lander Van de Cruys

2018-2019: Christine Bastiaenssens

2019-2020: Ruben Dierckx

2020-2021 Jeroen Raedts

2021-2022 Benjamin Voorhelst

Clublied Brabo

Wij zijn KIHA-studenten, op Don Bosco soms bijeen.
Maar is het school gedaan, gaan wij daarom nog niet uiteen.
Den blokker met of zonder buis gaat niet altijd direct naar huis,
want bij rood en wit en zwart voelt men zich thuis.

Kwam ‘t studeren uit uw oren en werd ge daardoor geflest.
Loop niet achter de professoren want dan wordt ge weggepest.
Maar schep bij BRABO nieuwe moed, een club die grote wonderen doet,
want bij rood en wit en zwart daar zit ge goed.

We bezoeken graag een cantus en we missen geen T.D,
want de porren van de club die vallen allemaal goed mee.
De avond wordt een waar festijn, dus zijn we blij van lid te zijn,
want bij rood en wit en zwart daar is het fijn.

En is ‘t studeren afgelopen, zit ‘t diploma in de zak.
Hebt g’uw laatste pint gezopen en uw liefke meegepakt.
Van dan af gaat het bergaf, maar zingen kan er nog vanaf,
want dat rood wit zwart neemt ge mee tot in uw graf.

Geschiedenis Brabo

De rijke geschiedenis van Hoogstudentenclub Brabo

De HSC Brabo werd in 1960 opgericht door een toenmalige tweedejaars van de KIHA (Katholieke Industriële Hogeschool Antwerpen oftewel Don Bosco) nml. Guido Robbroeckx. Het praesidium bestond toen uit een achttal personen, allen tweedejaars. Als clublied, en dit om te duiden op de Antwerpse achtergrond, werd de tekst van het wereldbekende nummer Cherio cherio herschreven tot het toenmalige eerste Braboclublied. Vermits de hogeschool toen uit nog niet al teveel studenten bestond heeft hetzelfde praesidium de zware taak van promotie en het organiseren van TD’s e.d. tweemaal achtereen op zich genomen, waarna het tijd werd de fakkel over te dragen aan een nieuwe generatie. Guido Robbroeckx heeft de club nooit uit het oog verloren, vermits hij na zijn studies les is gaan geven op de middelbare afdeling van Don Bosco, gelegen naast ons aller instituut. De club heeft dan een periode van sterke bloei en groei gekend, doch ook een aantal minder plezante ervaringen, nml. het overlijden van een aantal der praeses, waarvan één in het jaar dat hij de club voorzat.

Twee decennia lang had Brabo met den BP (Bordeaux-Paris, bij Frank en Lizette) een prachtig clubcafé, tot den BP in 2004 de deuren moest sluiten. We trokken dan naar het Molenhof aan den overkant vant straat, maar na iets meer dan een jaar moest ook die kroeg sluiten. Bij het (wederom) zoeken naar een nieuwe stamkroeg rees de gedachte om als Antwerpse club ook in het hartje vant stad een thuis te hebben. Zo hadden we vanaf 2005 twee clubcafés (Den Echo en Den Brem). In 2013 is er beslist om de Klimax als stamkroeg te nemen in plek van Den Echo omdat er al vaker hierheen werd getrokken door onze leden en de band met de Klimax clubs groter was dan met de Echo clubs.

Brabo was een tijd lang de grootste club van Antwerpen, wat niet echt evident was vermits de school toch niet echt in het centrum van deze metropool ligt. Het belang van onze studentenclub werd nog even duidelijk onderstreept, toen het toenmalige Praesidium (ergens rond 1974) samen met de Praesidia van Vulcanis en Mota (jammer genoeg teloorgegaan, doch hebben voor het bijeenhouden van een deel van het studentenpatremonium gezorgd, met de instandhouding van het “studentenmuseum”)(Voor meer informatie hieromtrent zie www.studiant.be) overgegaan is tot de oprichting van de Club van den A1. Het leverde voor de raad van bestuur van deze overkoepelende Antwerpse Hogenscholenclub ook meermaals leden en sporadisch zelf een praeses (de laatste Brabo-praeses was Wim Malfait die echter zijn jaar niet heeft uitgedaan wegens interne problemen bij de Club van den A1)

Bij KDG werden door de jaren heen de richtingen aangepast, ook de schoolgebouwen evolueerden, en zo kwam er naast de C-blok, later ook de B-blok bij (aan het begin van de jaren 80) en nog later de A-blok (aan het begin der jaren 90). Ook het aantal studenten en leden van ons aller clubje namen toe, met een hoogtepunt eind jaren 80 begin jaren 90, met meer dan 1000 leden (Waar is den tijd). Het is ook in de jaren 80 dat ons praesidium een nieuw clublied kreeg (Het huidige), wat geschreven werd door een toenmalige Cantor en Praeses, Lieven Schoonbaert. Het is ook gedurende die hoogbloei dat Brabo zijn grote bekendheid kreeg in Antwerpen. Doch, aan alle mooie liedjes komt een einde, en zo ook aan het succesverhaal van onze club. Medio jaren 90 was er namelijk de “vete” met de toenmalig verliezende opkomende ploeg, die toch ook een praesidium uit de grond stampten (“De Kaplaarzen”), waardoor Brabo te maken kreeg met een ledenverdeling over de twee clubs, ook het aanvaarden van het lidmaatschap van de Kaplaarzen als een club van den A1 zorgde voor het omslagen van een bladzijde, en zo was in 1994 Brabo de laatste der oprichtende clubs van den A1 die zijn lidmaatschap introk (ook den A1 heeft later problemen gehad en is dan twee jaar later, na wat financiële perikelen, een stille dood gestorven). Eind jaren 90 stierf ook de kaplaarzen een stille dood en werd een deel van de eenheid van de club teruggevonden. Een deel, want intussentijd speelden er nog twee factoren een rol in het minder goed draaien van Brabo, namelijk een zeer sterk dalende interesse in wetenschappen (zo ging de school terug van een goeden 1500 inschrijvingen naar een kleine 600), waardoor ook een aantal hogescholen dienden te fusioneren (wat resulteerde in de huidige KdG) en een aantal afdelingen samen kwamen te zitten , waardoor er ook meerdere praesidia op dezelfde locatie kwamen te zitten. Meer specifiek de studentenclub “de chips” zorgde weer voor een opsplitsing van het ledenbestand.

Toch gelukkigerwijs komen er na slechte jaren ook terug goede jaren, en het dient gezegd te worden dat Brabo wederom in de lift zat, en dit dankzij de goede leiding van de club door de praesessen Kersemans en De Maijer begin jaren 2000. Echter was er rond 2008 al spraken om van de richting Industriële Ingenieurs een universitaire richting te maken in de plaats van een hogeschool richting. Industriële Ingenieurs laten vallen was geen optie voor het toenmalig huidig praesidium, omdat dit een van de richtingen is waarmee we zijn begonnen. Echter konden we onze campus waar we al die jaren zaten ook niet achter laten. Hierdoor is er in 2016 gekozen geweest om te splitsen in 2 clubs met hetzelfde verleden: Hogeschoolclub (HC) Brabo en Universiteitsclub (UC) Brabo. Beide zouden nog nauw samenwerken, zeker met evenementen waar veel oud-praesidia naartoe komen (galabal, ouwzakkencantus, …).

Brabo heeft ook steeds voor vernieuwing gezorgd, doch het dient gezegd te worden dat een aantal mensen zich steeds wederom voor de club hebben ingezet en een eervolle vermelding verdienen. Jammer genoeg kan ik enkel die mensen vermelden die ik zelf live heb meegemaakt, deze zijn dan ook de gebroeders Malfait (Luk, Wim, Joost ofte Congo, Miel en Kwatta), Yves Gazin, Kevin de Rop (de enige erepraeses van de club), en mezelf. Doch ook mensen zoals Christel Jacobs, Peter Zegels, en de familie Poelmans verdienen het vermeld te worden. Mezelf (Koen De Haes v. Kleine) reken ik ook bij die mensen doch u verstaat dat dit subjectief is. Het enige dat nog vermeld dient te worden is dat Brabo ook geschiedenis heeft geschreven in Antwerpen en omstreken, omdat zij de eerste club was met een Marokkaanse Praeses (Mohamed Alloul). De geschiedenis van Brabo werd opgesteld in 2003 door Kleine en aangepast in 2005 door Ludo en wederom aangepast in 2017 door Jonathan Peeters.