About

Beste Ouwezakken, commilitones, schachten en sympathisanten,
Dit jaar mag ik als Praeses jullie vol trots voorstellen aan mijn nieuw Praesidium.
Velen van jullie zullen hen ongetwijfeld al kennen. Is dit niet het geval,
blader dan even een beetje verder. Daar staan ze allemaal voorgesteld.
Onze campus vertegenwoordigt 4 richtingen namelijk :
– Autotechnologie
– Biomedische laboratoriumtechnologie
– Chemie
– Multimedia en communicatietechnologie
We starten ons 62ste jaar BRABO met leuke en studentikoze
activiteiten. Kom zeker eens langs op een feestje! Vergeet je ook zeker niet
in te schrijven voor de sportactiviteiten! Laat BRABO deel uit maken
van je studentenleven en ga een fijne tijd tegemoet,
want bij rood en wit en zwart daar zit ge goed!
Dixit
Kores Luykx, Praeses 2022-2023

 

Praesidium
2022 - 2023

Praeses
Sari Verlinden

Zie hier ons sari, 

Brabo in hart en nieren en dit jaar nog wel als Praeses. 

Vorig jaar heeft ze haar taak als vice prachtig uitgevoerd en ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat ze het dit jaar opnieuw super gaat doen.

Wil je haar wat beter leren kennen dan kan je altijd eens langs de stadswaag komen en haar trakteren op een lekker drankje. 

Sari heeft een geweldig karakter en een hart van goud waar je altijd een goede babbel mee kan doen. Hoe ze het allemaal kan combineren is me een raadsel maar ze doet het toch altijd maar weer.

Ik wens ze heel veel succes en vooral veel plezier dit jaar, geniet ervan!

Dixit

Julie, Ab-actis & Quaestor 23-24

 

 

Vice-Praeses
Elise Mc Whinnie

Ze begon vorig jaar aan haar studenten avontuur, maar dat houdt haar niet tegen om een grote stap vooruit te nemen. Ze treed in de voetsporen van een geweldig groepje dat haar kocht bij Transfusia. Ik ben er zeker van dat ze die grote schoenen zal kunnen vullen en Brabo met trots zal dragen. Genoeg geslijmd, Suske ge ga da goe doen! 

Dixit 

Yoena, Dux-Festi & Media 23-24

 

 
 

Vice-Praeses
Gregory Van Loon

Ze begon vorig jaar aan haar studenten avontuur, maar dat houdt haar niet tegen om een grote stap vooruit te nemen. Ze treed in de voetsporen van een geweldig groepje dat haar kocht bij Transfusia. Ik ben er zeker van dat ze die grote schoenen zal kunnen vullen en Brabo met trots zal dragen. Genoeg geslijmd, Suske ge ga da goe doen! 

Dixit 

Yoena, Dux-Festi & Media 23-24

 

 
 

Quaestor / Ab Actis
Julie Blokken

Ik heb de eer om Julie voor te stellen! 

Ze is heel goed met cijfers dus deze functie is perfect voor haar. Ze gaat dit dan ook fantastisch doen! 

 

Ze is de misschien de stilste van de hoop maar één maal je haar leert kennen, krijg je haar niet meer stil. Ze is een top griet waar je altijd bij terecht kunt en een zonnetje in huis! 

 

Ze kan uiteraard goed met geld om, maar ze kan ook nog eens goed skiën, er is niets wat deze vrouw niet kan!

Dixit

Jody, Feest 23-24

Cantor

Voor jullie een raadsel, voor mij een goede nacht in den Aalmoezenier. Een ware bekende in het studentenleven en iemand waar je zeker al eens een adje mee hebt getrokken.

Dixit
Noah Gillard, Webmaster

 

Zedenmeester
Kim Van den Eynde

Dit is ons Kim, Kimberly voor de vrienden. Soms is het misschien een stille, maar vanaf dat ze in de klimax komt, leer je ze pas echt kennen. Geef ze geen alcohol want dan bent ge ze of voor de rest van de avond kwijt of ge moet ze naar huis slepen. 

Dit jaar neemt ze de rol van zedenmeester opzich waarvan ik zeker ben dat ze dat fantastisch gaat doen. Ik ben zeker dat je met al u problemen bij Kim terecht kan en dat ze dit met al haar kunnen, zal proberen oplossen. Probeer haar zeker te leren kennen want ik verzeker u, tis de moeite!

Dixit

Vincent, Schachtentemmer & PR 23-24

Dux-Festi & PR
Stefanie Griessner

Gütentag dit is Stefanie, de sympathieke, zingende skiër met een ontembare liefde voor paarden en cantussen! Je zal haar zeker en vast op een cantus eens een vrije versie horen zingen. Ze zit misschien nog maar een jaartje bij Brabo, maar haar hart ligt al bij de club.

Ze gaat haar functie als dux-festi enorm goed doen met haar kennis van het uitgaansleven in de klimax. Want ook daar zal je haar vaak tegenkomen. 1 ding staat vast, het is een topgriet!

Dixit 

Yoena, Dux-Festi & Media 23-24

Dux-Festi / Media
Yoena Moeskops

Ik stel jullie graag voor aan ons Yoena. Deze vrolijke griet weet van elke situatie wel een feestje te maken, daarom is het niet meer dan logisch dat zij dux-festi op zich zal nemen. Maar dat niet alleen want ze mag ook shinen als media dit jaar! 

 

Yoena kan je altijd gelukkig maken met een drankje of 2 of 3 of 4… Als ze niet in de klimax zit kan je haar waarschijnlijk vinden op de scouts waar ze elke week het beste van zichzelf geeft als leiding. Twijfel dus zeker niet als je haar eens ziet om een babbeltje te slagen met deze sociale griet! 

 

Dat ze mijn vriendinnetje is, dat het fantastisch goed gaat doen dit jaar en dat ik nu al ongelooflijk trots ben op haar! 

Dixit 

Elise, Vice-praeses 23-24

Vincent

Vincent Robeyns
Schachtentemmer & PR

Deze behulpzaam jonge is helemaal klaar om zich volgend jaar in te spannen voor Brabo als temmer. Hij staat klaar om alle nieuwe schachten van de eerste tot de laatste een pacht jaar te laten beleven. Vaak vindt je deze jonge heer terug bij een cantus, de onze of die van een andere club het maakt allemaal niet uit voor hem. Vragen over Vincent zelf zal je aan hem moeten stellen. Uiteindelijk is er ook geen betere manier om hem te leren kennen als persoon.  Wees dus niet bang, hij bijt niet. 

Dixit

Ian, Mentor 23-24

 

 

Mentor
Ian Dupont

Monsieur Dupont, onze absolute teddybeer. Begint al aan zijn zoveelste ‘laatste’ jaar, dat zegt al wat over de motivatie die hij toch heel graag in Brabo blijft steken. Het is het jaar van de waarheid voor Ian, want we gaan hem toch eindelijk eens moeten koppelen dit jaar hoor. Hij is aan zijn leven begonnen en hij heeft nog een madam nodig waar hij bij kan thuiskomen. De sollicitaties zijn open dus hem simpelweg aanspreken volstaat om de selectieprocedure te doen starten. Wat zou hij zoal in zijn tinder profiel moeten zetten: het is een heel sportieve jongen, altijd aanwezig op de voetbal, volleybal, basketball (als de knie en de schouder mee willen natuurlijk) en zelfs daarbuiten nog in de fitness (een ventje dat je niet meer zomaar opzij zet hoor). Hij zal ook altijd raak schieten, aahja, dat heeft hij in de schietclub vaak genoeg geoefend. Om Ian aan te spreken hoef je hem geen pintje aan te bieden, aahnee want hij is met de auto, dus een colaatje (/pepsi max) volstaat. Als hij dan thuis komt, dan pakt hij er wel nog een slaapmutsje of zijn pijp bij en dan is de dag alweer mooi geweest. Onze Ian begint al met werken dus elke kans dat je hebt om hem aan te spreken moet je zeker grijpen, want wie weet wanneer is de volgende keer dat je hem tegen komt. Die shiften moeten toch wel goed vallen he. Hij gaat ons dit jaar ‘mentoren’ en ik ben er zeker van dat hij met zijn perfecte communicatie en kennis van het studentenleven deze taak tot een heel mooi einde zal brengen. Hopelijk zien we hem nog vaak verschijnen tussen al dat geld verdienen door. 😉

Dixit 

Gregory, Vice-praeses 23-24

 

 

Schachtenmeester
Margot Mau

Hier is ze terug, klaar voor een 3de jaar met Brabo, ons Margot. Vorig jaar zorgde ze voor onze schachtjes als zedenmeester, dit jaar is zij hoofdverantwoordelijke van de schachten: schachtenmeester(es). But don’t worry, schachtjes, ze is een zeer vriendelijk persoon. Zelf is Margot iemand die altijd klaarstaat en kan inspringen wanneer er problemen zijn. Sinds haar schachten jaar is zij veel gegroeid (behalve in lengte). Ze feest ook graag in de klimax en als de dansvloer te saai wordt voor haar dan danst ze graag aan de paal.

Dixit

Tipsy, C&O 23-24

305044276_406715544724837_3722501181827723292_n

Feest
Roxanne Holemans

Hier se ons Roxanne, 

Waar kan ik beginnen, er valt zoveel over haar te vertellen. Ze is ALTIJD enthousiast, blij, goedlachs, creatief,… En het belangrijkste niet te vergeten, ze is een top persoon met een super groot gouden hart. Ze staat er altijd voor iedereen die ze lief heeft. Naast al haar goede eigenschappen heeft Roxanne nog een leuk weetje. Ze geeft zichzelf een andere naam als ze wat zatjes wordt. Welke naam ze deze persoonlijkheid geeft, aan jou om erachter te komen…

Ken je ze nog niet, leer ze dan snel kennen. Dat is zeker de moeite waard geloof me.

Zoek je advies, een goede babbel of gewoon een geweldig persoon om mee te praten, dan kan je zeker bij ons rox terecht.

Dixit 

Britt, Schachtentemmer & Sport 23-24

Jody

Feest
Jody Huybrechts

Dit sociaal beestje houdt van plezier maken. Het liefste wat ze doet is samen met haar vrienden iets gaan drinken en feesten natuurlijk. Door haar passie voor feesten zal ze dan ook dit jaar de functie feest op zich nemen. Met al de ervaring die ze heeft, ben ik zeker dat ze dit goed gaat doen! Van reizen en de wereld ontdekken wordt ze ook heel gelukkig. Maar de winter is niet echt haar beste vriend. In de winter houdt ze liever haar winterslaap om in de zomer helemaal te ontpoppen tot een sociale vlinder. Kom deze toffe meid zeker eens leren kennen op onze talrijke activiteiten!

Dixit

Kim, Zedenmeester 23-24

Schachtentemmer & Sport
Britt Voorhelst

Ons Britt is intussen geen onbekende bij Brabo en ook op de stadswaag wordt ze vaak gezien want voor een drankspelletje of twee moet je haar WEL bellen! Dat ze haar functie als Sport goed gaat doen, dat weten we al want sport is echt wel haar passie. Haar organisatorisch talent is dan ook heel handig want al die sportwedstrijden te managen is zeker niet evident! Britt is iemand op wie je kan rekenen en die je altijd een luisterend oor zal geven, maar vergis je niet, ze zal zich zeker niet laten doen! Die vaardigheid zal ze zeker nodig hebben als temmer in de schachtenbak. Ons Britt zou ik zeker niet willen missen in het praesidium want haar enthousiasme is aanstekelijk.

Dixit

Stefanie, Dux-Festi & PR 23-24

Elias

C&O
Elias De Lamper

Onzen Tipsy, ook wel beter bekend als Elias. Er valt zo veel te vertellen over deze boy, maar speciaal voor jullie zal ik de belangrijkste punten even op een rijtje zetten! Zijn naam verklapt het misschien al, maar van zuipen is hem zekers niet vies. Soms iets té veel, en dan kan het al eens voorvallen dat er domme dingen gebeuren …dus een avondje met onzen tipsy is gegarandeerd fun! Op het eerste zicht lijkt hij misschien wat stil of verlegen, maar stille waters diepe gronden. Naast feesten, gaat hij ook graag eens lopen en houdt hij van gamen. In zijn vrije tijd zit hij ook bij de scouts dus ik ben er zeker van dat hij met deze ervaring er een topjaar van zal maken! Ben je nog benieuwd wat den tipsy allemaal in petto heeft? Spreek hem dan zeker eens aan en gegarandeerd dat je een leuke avond gaat hebben!!

Dixit

Roxanne, Feest 23-24

Scriptor
Thimo Quarem

Thimo is één van de verschillende nieuwe aanwinsten bij onze studentenclub Brabo. Hij komt helemaal van de parking (aka Limburg) naar Antwerpen, omdat hij weet dat er niets beters is 😉

Als functie scriptor zal zijn studierichting Multimedia zeker van pas komen, en ik verzeker u dat hij dat zeker en vast goed gaat doen! Omdat het zijn eerste jaar praesidium is, zal hij nog een beetje moeten openbloeien… Maar één ding is zeker, hij is een warm persoon en vanaf het eerste gesprek nen toffe gast!

Dixit 

Margot, Schachtenmeester 23-24

Pro-Senioren
Brabo

1960-1961: Guido Robbroeckx

1961-1962: Guido Robbroeckx

1962-1963: Guido Robbroeckx

1963-1964: Ivo De Coster (†)

1964-1965: Ivo De Coster (†)

1965-1966: Frans Meert (†)

1966-1967: Harrie Van Camp

1967-1968: Hugo Van Deuren

1968-1969: Jan Stoffelen

1969-1970: Michel Boelaerts

1970-1971: François Pittoors

1971-1972: Eddy Williame

1972-1973: Paul Aerts

1973-1974: Rob Dewulf

1974-1975: Fred Malingie

1975-1976: Jan Van Loo

1976-1977: Rik Muts

1977-1978: Stefan Van Goethem (†)

1978-1979: Stefan Van Goethem (†)

1979-1980: Johny Poelmans

1980-1981: Marc Thys

1981-1982: Peter Sommer (†)

1982-1983: Eric Vandezande (†)

1983-1984: Lieven Schoonbaert

1984-1985: Michaël Magnus

1985-1986: Peter Bruggeman

1986-1987: Johan De Poorter

1987-1988: Peter Zegels

1988-1989: Wim Malfait

1989-1990: Raf Van Kerckhoven

1990-1991: Johan De Groof

1991-1992: Jan Mertens

1992-1993: Mohamed Alloul

1993-1994: Yves Gazin

1994-1995: Kevin de Rop

1995-1996: Christian Klose

1996-1997: Erik Schuerwegh

1997-1998: Serge De Ruysscher

1998-1999: Karen Mulders

1999-2000: Joost Caris (†)

2000-2001: Wim Kersemans

2001-2002: Bob De Maeijer

2002-2003: Wim Garmyn

2003-2004: Gerrit Vertez

2004-2005: Kurt Breugelmans

2005-2006: Cis Fransen

2006-2007: Koen Vrijsen

2007-2008: Philippe Coninx

2008-2009: Tim Van Raemdonck

2009-2010: Timmy Gilissen

2010-2011: Yves Smet

2011-2012: Jasper Hoppenbrouwers

2012-2013: Jonathan Peeters

2013-2014: Jonathan Peeters

2014-2015: Olivier Van Hoornyck

2015-2016: Lander Breugelmans

2016-2017: Nikolas Bruinsma (HC)

2016-2017: Brent Vanhoutte (UC)

2017-2018: Lander Van de Cruys

2018-2019: Christine Bastiaenssens

2019-2020: Ruben Dierckx

2020-2021 Jeroen Raedts

2021-2022 Benjamin Voorhelst

2022-2023: Kores Luykx

Clublied Brabo

Wij zijn KIHA-studenten, op Don Bosco soms bijeen.
Maar is het school gedaan, gaan wij daarom nog niet uiteen.
Den blokker met of zonder buis gaat niet altijd direct naar huis,
want bij rood en wit en zwart voelt men zich thuis.

Kwam ‘t studeren uit uw oren en werd ge daardoor geflest.
Loop niet achter de professoren want dan wordt ge weggepest.
Maar schep bij BRABO nieuwe moed, een club die grote wonderen doet,
want bij rood en wit en zwart daar zit ge goed.

We bezoeken graag een cantus en we missen geen T.D,
want de porren van de club die vallen allemaal goed mee.
De avond wordt een waar festijn, dus zijn we blij van lid te zijn,
want bij rood en wit en zwart daar is het fijn.

En is ‘t studeren afgelopen, zit ‘t diploma in de zak.
Hebt g’uw laatste pint gezopen en uw liefke meegepakt.
Van dan af gaat het bergaf, maar zingen kan er nog vanaf,
want dat rood wit zwart neemt ge mee tot in uw graf.

Geschiedenis Brabo

De rijke geschiedenis van Hoogstudentenclub Brabo

De HSC Brabo werd in 1960 opgericht door een toenmalige tweedejaars van de KIHA (Katholieke Industriële Hogeschool Antwerpen oftewel Don Bosco) nml. Guido Robbroeckx. Het praesidium bestond toen uit een achttal personen, allen tweedejaars. Als clublied, en dit om te duiden op de Antwerpse achtergrond, werd de tekst van het wereldbekende nummer Cherio cherio herschreven tot het toenmalige eerste Braboclublied. Vermits de hogeschool toen uit nog niet al teveel studenten bestond heeft hetzelfde praesidium de zware taak van promotie en het organiseren van TD’s e.d. tweemaal achtereen op zich genomen, waarna het tijd werd de fakkel over te dragen aan een nieuwe generatie. Guido Robbroeckx heeft de club nooit uit het oog verloren, vermits hij na zijn studies les is gaan geven op de middelbare afdeling van Don Bosco, gelegen naast ons aller instituut. De club heeft dan een periode van sterke bloei en groei gekend, doch ook een aantal minder plezante ervaringen, nml. het overlijden van een aantal der praeses, waarvan één in het jaar dat hij de club voorzat.

Twee decennia lang had Brabo met den BP (Bordeaux-Paris, bij Frank en Lizette) een prachtig clubcafé, tot den BP in 2004 de deuren moest sluiten. We trokken dan naar het Molenhof aan den overkant vant straat, maar na iets meer dan een jaar moest ook die kroeg sluiten. Bij het (wederom) zoeken naar een nieuwe stamkroeg rees de gedachte om als Antwerpse club ook in het hartje vant stad een thuis te hebben. Zo hadden we vanaf 2005 twee clubcafés (Den Echo en Den Brem). In 2013 is er beslist om de Klimax als stamkroeg te nemen in plek van Den Echo omdat er al vaker hierheen werd getrokken door onze leden en de band met de Klimax clubs groter was dan met de Echo clubs.

Brabo was een tijd lang de grootste club van Antwerpen, wat niet echt evident was vermits de school toch niet echt in het centrum van deze metropool ligt. Het belang van onze studentenclub werd nog even duidelijk onderstreept, toen het toenmalige Praesidium (ergens rond 1974) samen met de Praesidia van Vulcanis en Mota (jammer genoeg teloorgegaan, doch hebben voor het bijeenhouden van een deel van het studentenpatremonium gezorgd, met de instandhouding van het “studentenmuseum”)(Voor meer informatie hieromtrent zie www.studiant.be) overgegaan is tot de oprichting van de Club van den A1. Het leverde voor de raad van bestuur van deze overkoepelende Antwerpse Hogenscholenclub ook meermaals leden en sporadisch zelf een praeses (de laatste Brabo-praeses was Wim Malfait die echter zijn jaar niet heeft uitgedaan wegens interne problemen bij de Club van den A1)

Bij KDG werden door de jaren heen de richtingen aangepast, ook de schoolgebouwen evolueerden, en zo kwam er naast de C-blok, later ook de B-blok bij (aan het begin van de jaren 80) en nog later de A-blok (aan het begin der jaren 90). Ook het aantal studenten en leden van ons aller clubje namen toe, met een hoogtepunt eind jaren 80 begin jaren 90, met meer dan 1000 leden (Waar is den tijd). Het is ook in de jaren 80 dat ons praesidium een nieuw clublied kreeg (Het huidige), wat geschreven werd door een toenmalige Cantor en Praeses, Lieven Schoonbaert. Het is ook gedurende die hoogbloei dat Brabo zijn grote bekendheid kreeg in Antwerpen. Doch, aan alle mooie liedjes komt een einde, en zo ook aan het succesverhaal van onze club. Medio jaren 90 was er namelijk de “vete” met de toenmalig verliezende opkomende ploeg, die toch ook een praesidium uit de grond stampten (“De Kaplaarzen”), waardoor Brabo te maken kreeg met een ledenverdeling over de twee clubs, ook het aanvaarden van het lidmaatschap van de Kaplaarzen als een club van den A1 zorgde voor het omslagen van een bladzijde, en zo was in 1994 Brabo de laatste der oprichtende clubs van den A1 die zijn lidmaatschap introk (ook den A1 heeft later problemen gehad en is dan twee jaar later, na wat financiële perikelen, een stille dood gestorven). Eind jaren 90 stierf ook de kaplaarzen een stille dood en werd een deel van de eenheid van de club teruggevonden. Een deel, want intussentijd speelden er nog twee factoren een rol in het minder goed draaien van Brabo, namelijk een zeer sterk dalende interesse in wetenschappen (zo ging de school terug van een goeden 1500 inschrijvingen naar een kleine 600), waardoor ook een aantal hogescholen dienden te fusioneren (wat resulteerde in de huidige KdG) en een aantal afdelingen samen kwamen te zitten , waardoor er ook meerdere praesidia op dezelfde locatie kwamen te zitten. Meer specifiek de studentenclub “de chips” zorgde weer voor een opsplitsing van het ledenbestand.

Toch gelukkigerwijs komen er na slechte jaren ook terug goede jaren, en het dient gezegd te worden dat Brabo wederom in de lift zat, en dit dankzij de goede leiding van de club door de praesessen Kersemans en De Maijer begin jaren 2000. Echter was er rond 2008 al spraken om van de richting Industriële Ingenieurs een universitaire richting te maken in de plaats van een hogeschool richting. Industriële Ingenieurs laten vallen was geen optie voor het toenmalig huidig praesidium, omdat dit een van de richtingen is waarmee we zijn begonnen. Echter konden we onze campus waar we al die jaren zaten ook niet achter laten. Hierdoor is er in 2016 gekozen geweest om te splitsen in 2 clubs met hetzelfde verleden: Hogeschoolclub (HC) Brabo en Universiteitsclub (UC) Brabo. Beide zouden nog nauw samenwerken, zeker met evenementen waar veel oud-praesidia naartoe komen (galabal, ouwzakkencantus, …).

Brabo heeft ook steeds voor vernieuwing gezorgd, doch het dient gezegd te worden dat een aantal mensen zich steeds wederom voor de club hebben ingezet en een eervolle vermelding verdienen. Jammer genoeg kan ik enkel die mensen vermelden die ik zelf live heb meegemaakt, deze zijn dan ook de gebroeders Malfait (Luk, Wim, Joost ofte Congo, Miel en Kwatta), Yves Gazin, Kevin de Rop (de enige erepraeses van de club), en mezelf. Doch ook mensen zoals Christel Jacobs, Peter Zegels, en de familie Poelmans verdienen het vermeld te worden. Mezelf (Koen De Haes v. Kleine) reken ik ook bij die mensen doch u verstaat dat dit subjectief is. Het enige dat nog vermeld dient te worden is dat Brabo ook geschiedenis heeft geschreven in Antwerpen en omstreken, omdat zij de eerste club was met een Marokkaanse Praeses (Mohamed Alloul). De geschiedenis van Brabo werd opgesteld in 2003 door Kleine en aangepast in 2005 door Ludo en wederom aangepast in 2017 door Jonathan Peeters.